Blijf ik nog wat horen na het plaatsen van een buigslappe voorzetwand?

 Ja, een goed uitgevoerde voorzetwand zal over het algemeen zo’n 80% van de luchtgeluiden weghalen, maar er zal altijd wel een geluidsoverdracht plaats vinden via flankerende niet behandelde wanden die de isolatie-winst beperken.

De verbetering van de geluidsisolatie tussen woningen is niet alléén afhankelijk van de toegepaste constructie van de voorzetwand, maar mede afhankelijk van de geluidisolerende kwaliteit van de aanwezige woningscheidende muur. Zo is de relatief geringe geluidsisolatie van een halfsteens dikke muur aanzienlijk te verbeteren met een voorzetwand; een isolatie-winst van zelfs meer dan 10 dB is in zo'n geval haalbaar.
(Een toename van het geluidsniveau met 10dB wordt meestal door een mens ervaren als "twee maal zo hard")

Uitgaande van een woningscheidende muur van ca 50db geluidsisolatie waarde kan je stellen, dat na plaatsing van een goed geplaatste “buigslappe” voorzetwand een gesprek met stem- verheffing en een normaal spelende radio of tv niet meer hoorbaar is en zeer luide spraak en luid spelende tv of radio met moeite hoorbaar zijn. Muziek instrumenten en feestjes zullen nog wel hoorbaar zijn maar niet meer hinderlijk.

De vermindering van contactgeluiden zijn minder eenvoudig te voorspellen omdat deze nog veel meer via flankerende constructiedelen worden overgebracht.

Uitspraken zoals lawaai, rustig, last van de buren enz. zijn subjectief. De een beleeft bijvoorbeeld het horen van muziek als aanvaardbaar of zelfs prettig en de ander als juist heel storend. De interpretatie van geluidoverlast verschilt sterk per persoon.

Het resultaat van het aanbrengen van de geluidsisolatie kan dus ook verschillend ervaren worden. Als je na het isoleren extra scherp gaat zitten opletten of je nog wat hoort, zal het resultaat van de isolatiewerkzaamheden zeker tegenvallen. Evenzo  door het feit dat je na enige tijd vergeet hoe het vroeger was.