Om te weten hoe we de geluidsisolatie kunnen verbeteren is het nodig een basis principe van geluidsisolatie te begrijpen:

Geluid isolatie principes

Massa:
Het is voor een ieder duidelijk dat iets wat zwaar is, moeilijker in beweging te krijgen is dan iets wat licht is. Geluidsisolatie begint daarom met gewicht. Een dichte massieve, zware vloer of wand houdt dus beter geluid tegen dan een dunne lichte.

 Massa–veer–massa:
Hier gaan we uit van een constructie met 2 massa’s gescheiden door een “veer”.
Het geluid botst tegen de eerste wand en brengt deze aan het trillen. De soepele verbinding tussen beide wanden vangt de trillingen op en fungeert als schokdemper. Vaak een combinatie van een kleine luchtspouw en geluidsabsorberend materiaal. Sterk verzwakt wordt het geluid dan aan de tweede wand doorgegeven, die weer door massa isolerend werkt.
De luchtisolatie wordt niet groter dan de som van de geluidisolaties van de wanden en de geluidisolatie van het absorberend materiaal. Het meeste geluidsabsorptie materiaal heeft echter geen grote isolatie waarde.
Onze voorkeur gaat er dan ook naar uit om geluidsabsorberende materialen met een dichtere structuur (zoals platen opgebouwd uit cellulose) te verwerken die tevens de geluidsterkte kunnen verminderen door absorptie (wrijving). Het absorptiemateriaal mag echter niet de stijfheid van de spouw verhogen dus niet onder compressie worden aangebracht.
Indien geen absorberend materiaal gebruikt wordt, zal de geluidsisolatiewaarde beduidend minder zijn dan de som van de isolatiewaarden van de wanden. Er ontstaat namelijk een staande golfvorming door interferenties, die voor een aanzienlijke geluiddruktoename in de spouw zorgen.

 

1. De eerste muur kaatst een gedeelte van het geluid en laat een deel van het geluid door.
2. De cellulosevulling absorbeert een gedeelte van het resterende geluid.
3. De tweede wand kaatst weer een gedeelte van het geluid naar de binnenzijde van de cellulosevulling.
4. Het geluid dat door deze constructie komt, is beduidend minder dan het aanvangs geluid.

 

Verbeteren van geluidsisolatie bij bestaande muren...lees meer

Verbeteren van geluidsisolatie naar boven of beneden buren ....lees meer